„Златно перо“ за Антон Дончев и Стефан Цанев

Авторът на „Време разделно“ Антон Дончев, който наскоро отпразнува 90-годишния си юбилей, и малко по-младият му колега Стефан Цанев (84) са сред тазгодишните лауреати на наградите „Златно перо“ за принос в българската култура.

Те ще бъдат връчени за 25-а поредна година, а юбилейната церемония ще се състои в събота, 26 септември, от 11:00 ч. на Ларгото (пл. „Независимост“) в центъра на София. Събитието е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в календара на културните мероприятия на Столичната община. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата.

Още един поет, който в началото на годината отпразнува 80-ия си юбилей, ще получи едно от 24-те златни пера за тази година – момчето, което говори с морето, Недялко Йорданов. Естрадните легенди Силвия Кацарова и Маргарита Радинска, както и оперната прима Веселина Кацарова също ще са сред наградените. В списъка на класиците юбиляри са още певците 90-годишният Асен Селимски и Александрина Пендачанска, която вчера стана на 50, пианистката Милена Моллова, навършила 80 през февруари, цигуларят Минчо Минчев, чукнал 70 преди седмица, но и младият композитор Румен Бояджиев-син, Недялко Недялков – кавал, Виктория Василенко – пиано, и диригентът Лучано ди Мартино, Емилия Канева, клавирен педагог и преподавател в НМУ „Л. Пипков“.

24-каратовата златна брошка във формата на писец ще закичат и актрисите Теодора Духовникова и Стефка Янорова, художникът Васил Стоев, проф. Божидар Бончев – керамика, проф. Ангел Станев, скулптор и преподавател в НХА, две културни институции - Музей „Борис Христов“ – София, с директор Елена Драгостинова, Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева, както и предаването на БНТ „Вечната музика“ с водещ Марио Николов. Наградата се връчва от агенция Cantus Firmus и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM radio на 24-ма изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство. Тя е учредена през 1995 година.

Подобни статии