Златното яйце отлита за Дъблин

Статуетката Златно яйце , голямата награда на националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ ще отлети за ирландската столица Дъблин, съобщи тазгодишната й носителка, родената в Добрич, но отраснала във Варна Преслава Виденова.

Възпитаничката на варненската първа езикова гимназия решила да прекъсне обучението си по специалността „Арабистика“ в СУ „Свети Климент Охридски“, за да потърси мястото си в музиката, като избрала да учи техниката за създаването на песенни текстове в  родината на Джейм с Джойс и Уилям Бътлър Йейтс.

Преслава, която е написала първото си стихотворение едва 9-годишна признава, че преди столичната Алма Матер е прекарала два семестъра в Холандия, където е изучавала изкуствознание, но не харесала местната система за обучение и затова се върнала обратно в България.

Златното яйце не е първата награда за 23-годишната поетеса: преди 4 години тя е получила приз и от конкурс, посветен на Петя Дубарова, а в тийнейджърското си битие е спечелила и награда за рецитаторско майсторство със стихове на Яворов.

Преслава обожава творчеството на французойките   Симон Дьо Бовоар и Маргьорит Дюрас, от българските поети се прекланя пред творчеството на позабравения от младите Георги Рупчев.

Наградата от конкурса „Веселин Ханчев“ и е дадена от тричленното жури за „Тихата планета“, в което както сама признава е разголила до краен предел душата си. Така ще се казва и бъдещата й дебютна стихосбирка, която предстои да стигне до читателите си през есента на 2021 година.Журито е дало две втори награди за Стефан Кичев и Мария Игнатова и една трета: за“Кратко стихотворение в две части“ на Калина Стоянова.

В традиционния експресен сборник са включени стихотворения на още 10 от общо142-та участници в националната поетична надпревара, сред тях е и „Възкресение“ на 18-годишната Йоана Трънкова от града-домакин Стара Загора, където за 37-и път събраха младите автори.

Заради санитарно-епидемиологичните мерки финалът на конкурса се състоя в присъствието на едва 30 души, а традиционната поетична работилница в събота се проведе не къща-музей „Гео Милев“, а в залата на намиращ се в близост хотел.

Подобни статии

 • Журналистката Ива Стоянова издаде стихосбирка с красивото заглавие

  Журналистката Ива Стоянова издаде стихосбирка с красивото заглавие "Благодаря!"

  Ивестната журналистка Ива Стоянова издаде своя стихосбирка. Сборникът носи името „Благодаря!“ и вече е в търговската мрежа. „Пиша от дете, обожавам поезията и се надявам това, което споделям със сърцето си да докосва и вълнува. Вярвам, че човек трябва да бъде благодарен и затова заглавието на книгата е едно от моите стихотворения - Благодаря!“, каза Ива Стоянова.

  114
 • Омар Хайям от Мездра. Виното, жените и животът в четири стиха

  Омар Хайям от Мездра. Виното, жените и животът в четири стиха

  Някъде в средата на 90-те години на миналия век вече бях отявлен читател и посетител на библиотеката в Мездра. В достолепната бяла сграда на глухата уличка в центъра на железничарското градче влизах със страхопочитание, като в църква. Ароматът на старите книги ме опиваше като наркотик. Истината все още се търсеше там, в библиотеките, в по войнишки наредените книги, при строгите библиотекарки, генерали на книжовността. Интернетът беше университетска екзотика, хартията беше скъпа. Мобилни телефони пък нямаше въобще.

  433
 • Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  Поетесата Теа Монева: Светът е едно голямо стихотворение, в което живеем

  "Всяко едно стихотворение е отделна галактика. За да построиш обща вселена, трябва да откриеш научните закони между отделните галактики, да ги накараш да си общуват помежду си", казва в интервю за БТА младата поетеса Теа Монева. Стихосбирката й "Преводачът на света" е последната книга, редактирана от напусналия ни наскоро литературовед Марин Бодаков (1971-2021). "Щом светът е едно голямо стихотворение, то няма как поетите наистина да ни напускат", споделя Теа. Тя е родена във Варна на 18 април 1994 година. Средното си образование завършва в Първа езикова гимназия в морския град, а след това следва фармация в Мюнхенския университет "Лудвиг-Максимилиан". През 2021 издава дебютната си стихосбирка "Преводачът на света". Нейни стихове са намирали място в различни онлайн и печатни издания, освен това са били отличавани в различни поетични конкурси, сред които "Веселин Ханчев" и "Биньо Иванов". Пред БТА Теа Монева разказва за поезията, за връзката между литературата и науката, за изкуството и живота извън родината.

  220