Злато, диаманти и оръжие в „мавзолея” на Баневи

Семейното имение поразява с лукс, разточителство и кич

Снимка: МВР Малка част от скъпоценностите, открити в добре заключена стая. В „мавзолея” са открити оръжие и боеприпаси.

Николай и Евгения Баневи са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група за източване и фалиране на приватизирани предприятия, както и в пране на пари. Групата, в която участвала и майката на Банев - Мария, започнала да действа след смъртта на втората съпруга на Николай - Дочка, през август 2005 г.

Заради разследването срещу тях, Баневи бяха арестувани в Ница, Франция, на 26 октомври т.г. и екстрадирани в България на 6 декември. В София спецсъдът им наложи мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Баневи са обвинени в източването на приватизираното от тях предприятие „Полимери” чрез престъпна схема с прехвърляне на пари в офшорни сметки. Повдигнати са им и обвинения и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева.
Николай Банев и Евгения Банева са разследвани за общо 7 престъпления от общ характер, сред които са ръководене на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, избягване установяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери. Не е изключено обаче в хода на разследването обвиненията срещу тях да набъбнат.
„Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг”, това заяви пред българския съд задържаната заедно със съпруга си Евгения Банева.
Г-жа Банева, известна със страстта си към скъпи дрехи и закачливи каубойски шапки, заяви още, че няма намерение да се укрива, и че били задържани на летището на път за София.
„Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот”, категорична беше тя.
Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Двамата бяха екстрадирани с различни самолети и предадени на летище София при изключителни мерки за сигурност.
„Отношението към семейство Баневи се променя преди една година, когато премиерът казва няколко думички. Когато държавата каже, че нещо не е редно и прокуратурата се задейства по никое време за деяния от 2005 година, малко е странно, че прокуратурата прецени през 2018 година, че е необходимо да вземе мерки”, констатира адвокатът на Баневи Христо Ботев.
Той коментира и твърдението на прокуратурата, че Баневи  имат сметки за 1 милиард с ироничното изявление, че всеки адвокат би бил щастлив, ако клиентите му имат 1 милиард.
Николай Банев натрупа богатството си чрез т.нар. масова приватизация, която започна в средата и края на 90-те. До този момент скромната му фирма се занимава с охранителна дейност. По линия на връзките си с червени велможи печели солидни обекти - като тези на БТК например.
Един от червените велможи, с които Банев има топли връзки, е Красимир Премянов, заради когото навремето имаше лаф, че “на изток България граничи с Премянов”.
Но да се върнем на масовата приватизация. В онези безконтролни времена българите получиха едни зелени книжки от евтина факс хартия, в които се трупаха „бонове”. Тези бонове се влагаха в приватизационни фондове, а те пък изкупуваха държавните предприятия. Въпросните фондове обаче бяха източени от своите управители, които така станаха едри собственици и „милионери за една нощ”. Банев е не само един от тях -  смятан е за символ на този процес.
Той създаде приватизационен фонд „АКБ Форес социален”, получи лиценз подозрително бързо и стана четвъртият по големина фонд (по брой привлечени бонови книжки). Чешката фирма „Форестинвест”, която му беше дала заем от 3,6 млн. долара (с тях беше платена рекламната кампания по събирането на боновете), така и не успя да си върне парите. „АКБ Форес социален”, също както и другите фондове, беше източен от мениджърите си. Николай Банев успя да се открои с не особено финия си подход. Чрез АКБ Банев придоби дялове в дружества като „Декотекс” - Сливен, „Елма” - Троян, „Изида”, „Полимери” - Девня и др. Характерното при него е, че не си  дава много зор да разработва приватизираните на безценица предприятия. Масови съкращения, фалит, разпродажба на активи - това е системата, по която работи, и за която сега е разследван и подсъдим.
Със задкулисни схеми Банев приватизира и курорта „Русалка”, където дълги години се изявява като едноличен собственик на плажната ивица, която по закон е изключителна държавна собственост. Става дума за 300 декара земя в едно от най-красивите кътчета на Черноморието. Именно на „Русалка” Банев посрещна 50-годишнината си - с порядъчно количество лукс, разточителство и новобогаташки кич. На купона са почти всички светски милионери, а за доброто настроение се грижи британската блус звезда Джеймс Кинг и „Алабама блус бойс”.
А кариерата на Николай Банев започва скромно - като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. (По-късно го приватизира и неговите работници, разбира се, остават без заплати.)
В същия завод се запознава и с първата си съпруга Боряна. В завода бъдещият милионер се проявява като безскрупулен кариерист и скоро става щатен комсомолски секретар. После - инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Там още го помнят като безличен младеж, който любителски посвирвал на китара.
Като комсомолски организатор младият Банев записва филология в Пловдивския университет, където се запознава с втората си съпруга - поетесата Дочка Банева. Скоро амбициозният младеж от провинцията отива в София, където  става пряко подчинен на секретаря на ЦК на ДКМС Красимир Премянов.
За кратко се „пробва” и като президент на „Берое”, заради което феновете на популярния старозагорски отбор още сънуват кошмари. Под ръководството на Банев „Берое” е докаран почти до просешка тояга. Типично...

Подобни статии