Зоран Заев: Няма как да впишем българите в конституцията от днес за утре

Не можем утре да впишем българите в конституцията, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от скопската медия “Локално“.

„Дебат за това започна преди няколко години. Албания вече го направи, но трябва също да спомена, че Конституцията ще се отвори, когато се присъединим към ЕС", каза премиерът Зоран Заев от Шуто Оризари, отговаряйки на въпроса дали българите ще бъдат вписани в Конституцията на страната.

Той отбеляза, че македонската държава няма предразсъдъци по този въпрос. „Ако искат да го направим утре, ние не можем, защото нямаме (мнозинство от) две трети. Ние обаче се грижим за всички етнически общности в страната. „Те са наши граждани, родени тук“, добави Заев.
Диалогът между България и Северна Македония трябва да продължи и в бъдеще, за да се постигне единната и обща цел - страната да започне преговори с ЕС, заяви наскоро служебният  български външен министър Светлан Стоев. Той каза, че "емоциите са пречка и че трябва да се изгради прагматична политика между България и Северна Македония".

Стоев подчерта, че промяната на македонската конституция е един от начините за решаване на проблемите с членовете на българската национална общност в страната.

Подобни статии