Звезден дъжд цял месец

Броим най-много метеори в безлунна нощ, пикът им е на 12 срещу 13 август

Снимка: Пенчо Маркишки Персеидите, снимани над района на Белоградчик

Звезден дъжд ще радва любителите на нощното небе цял месец. Потокът Персеиди вече е активен и първите падащи звезди се появиха на небето. „Луната обаче „расте“ и отива към пълнолуние, което ще бъде на 24 юли и то ще пречи на първоначалните наблюдения на най-активния метеорен поток през годината“, отбеляза пред вестник „Телеграф“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Максимумът на метеорния поток тази година ще бъде в нощта на 12 срещу 13 август - в часовете около полунощ. Персеидите се пораждат от метеорни роеве - облаци от космически частици, отделящи се от дългопериодичната комета 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътл). Всяка година от 17 юли до 24 август Земята прекосява праховият шлейф, останал след тази комета, поради което в ясните нощи на тези дати можем да видим силно повишен брой метеори, особено ако Луната не е над хоризонта, отбелязва специалистът.

Персеидите са най-активният метеорен поток през лятото. Тази година максимумът ще настъпи между 22 часа на 12 август и 01 часа на 13 август. В същата нощ Луната ще залезе в 22:51 ч. за София с 20% осветен диск, след което тя няма да създава светъл фон на небето и условията за наблюдение ще бъдат много добри. Бих препоръчал желаещите да наблюдават потока да продължат своите наблюдения до края на нощта срещу 13 август.

Небесният спектакъл най-добре може да се наблюдава от планината. Метеорните потоци се виждат най-добре от места, възможно по-отдалечени от нощните светлини на градове и промишлени зони. Мнозина често пренебрегват този съвет и разочарованието от лошите резултати не закъснява. Високопланинските местности предлагат най-добри условия през ясните и безлунни нощи.

Подобни статии