Звезден дъжд пада за Гергьовден

Слънцето скрива пика на лиридите през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС Небето ни готви шоу за Гергьовден.

Звезден дъжд ще се сипе за Гергьовден. Метеорният поток Ета-Аквариди ще наблюдаваме от 19 април до 28 май. Най-много падащи звезди в час ще украсят небето на 6 май около 6 часа българско време, отбелязва астрофизикът Пенчо Маркишки в изданието „Гид на любителя астроном 2021“.

Почитателите на науката могат да наблюдават небесното шоу в края на нощта. На 5 срещу 6 май Луната ще изгрее в 4 часа и 18 минути за София с 28% осветен диск и това малко ще затруднява наблюденията. Тя ще бъде в съзвездие Водолей.
На Гергьовден пък слънцето ще се покаже в 6 часа и 15 минути в столицата, така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 4 часа и 50 минути. Освен Луната в края на същата нощ над югоизточния хоризонт ще бъдат видими Юпитер и Сатурн - съответно в съзвездията Водолей и Козирог. Потокът Ета-Аквариди се поражда от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство при разпадането на Халеевата комета (1P/Halley), която има орбитален период от близо 76 години.
Звезден дъжд се очаква и през април. Максимумът на метеорния поток Лириди тази година ще бъде на 22 април около 16 часа българско време. “Освен че пикът на метеорния поток в България се пада през деня, максимумът е в период, когато Луната е във фаза около 2 дни след първа четвърт и силно ще затруднява наблюденията. Потокът може да се наблюдава след 22 часа, когато съзвездиетоЛира се издига над североизточния хоризонт. В края на нощта радиантът е вече високо в небето“, пише Маркишки. Потокът ще е активен от 16 до 25 април. Родителското му тяло е дългопериоперидичната комета C/1861 G1 (Thatcher) (Тачър), с период 415 г. За последен път тази комета е преминала през перихелия си на 3 юни 1861 година.

Подобни статии