Зъб на древен хищник изскочи край Трън

Намериха кехлибар и части от корубата на костенурка

Зъбът от древния хищник

Зъб на древен хищник изскочи в находището на динозаври край Трън. Това съобщиха от Националния природонаучен музей.

Това съобщиха от Националния природонаучен музей. Той е с дължина около 2 сантиметра, като вероятно принадлежи на едро месоядно животно, чиято таксономична принадлежност предстои да бъде уточнена, отбелязват учените.

Впечатляващият фосил откри гл. ас. Дочо Дочев от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Студенти пък попаднаха на дребни парчета кехлибар и малки фрагменти от корубата на костенурка.

Под ръководството на учени от Националния природонаучен музей при БАН и в сътрудничество със специалисти от Софийския университет и от Геологически институт – БАН, започна Четвъртата палеонтологична експедиция в находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край Трън. Тази година за пръв път към учените в работата им на терен се присъединяват и студенти от специалност „Геология“ на ГГФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След успешния старт на експедицията нашите учени са обнадеждени, че най-интересните открития тепърва предстоят.

Находището край Трън е датирано благодарение на изследванията на доц. Полина Павлишина от Софийския университет. С помощта на полените от растенията тя определила възрастта му на около 84 милиона години. То е формирано от седиментите, отложени в някогашна лагуна. Видовете миди и охлювчета, намерени в пастовете, по-скоро говорят за смесен тип води - бракични. Самото находище е открито през есента на 2017 година.

Първите останки от динозаври по нашите земи са намерени още през 80-те години на миналия век. Тогава обаче никой не подозирал, че са именно фосили от древните животни. Това станало ясно едва преди десетина години. Костите дълго време не са били разпознати поради факта, че в България няма специалисти по динозаври. Те били открити в района на пещерата Лабиринта край Черен бряг.

Подобни статии